problem
Kuba: Witam mam problem z wielomianem

Rozwiąż równanie:
5x
3+21x
2−21x−5
21 cze 19:50
konrad: to nie jest równanie...
21 cze 19:51
Ajtek:
To fakt, nie mamy rownania.
Jak już to rownanie zrobisz, to dziel przez (x−1), warunek że po drugiej stronie równania mamy
0.
21 cze 19:53
Kuba: 5x
3+21x
2−21x−5=0
sory tak to mialo wygladac
21 cze 19:54
Ajtek:
No to dziel tak jak napisałem.
21 cze 19:56
ICSP: Tutaj jest oczywiste grupowanie

Nie widzę sensu dzielić
21 cze 20:02
konrad: hm, ja tu nie widzę grupowania
21 cze 20:04
Ajtek:
Można, ułamki się pojawią tak czy inaczej.
21 cze 20:05
Godzio:
5(x
3 − 1) + 21x(x − 1) = 0
5(x − 1)(x
2 + x + 1) + 21x(x − 1) = 0
(x − 1)(5x
2 + 5x + 5 + 21x) = 0
(x − 1)(5x
2 + 26x + 5) = 0
Dalej wiadomo
21 cze 20:07
Ajtek:
A jednak bez ułamków

.
Siema
Godzio 
.
21 cze 20:09
Eta:
(x−1)(x+5)(5x+1)=0
21 cze 20:10
Patryk: przejście z 2 do 3 linijki to wyciągniecie (x−1) przed całośc ?
21 cze 20:12
Ajtek:
Wyciągnięcie wspólnego czynnika przed nawias.
21 cze 20:13