zad
wojtek: Proszę pomóżcie mi zacząć/rozwiązać to zdanie . Roziąż rownanie rozniczkowe
y"+4y'+13y=2e−x y(0(=0, y'(0)=−1
21 cze 19:05
Artur z miasta Neptuna:
1
o
y"+4y'+13y = 0
r
2 + 4r + 13 = 0
r=−2−3i
r=−2+3i
y = c
1*e
(−2+3i)x + c
2e
(−2−3i)x
e
a+bi = e
asin(b) + ie
acos(b)
po redukcji wyrazów:
y= c
1e
−2xcos 3x + c
2 e
−2xsin 3x
wracasz do:
y"+4y'+13y = 2e
−x
i metodą przewidywań
y
p = ae
−x
.....
więc:
| | 1 | |
y= c1e−2xcos 3x + c2 e−2xsin 3x + |
| e−x |
| | 5 | |
| | 1 | | 2 | |
a teraz warunki brzegowe (konieczne wyliczenie y') i wychodzi c1 = − |
| , c2 = − |
| |
| | 5 | | 5 | |
21 cze 19:45
wojtek: dzieki bede pisal jak czegos nie zrozumiem
21 cze 20:45