W trójkącie prostokątnym ABC obrano punkt D oddalony od punktu A o 6 i od punktu B o 4. Przez
punkt D poprowadzono prostą równoległa do boku BC, przecinającą bok BC w punkcie E. Oblicz
długość odcinka DE.
Tak to jest, jak się też nie umie napisać porządnie treści zadania !
I oczekuje się poprawnej odpowiedzi !
Treść zadania powinna być taka ( z arkusza ...... zadanie maturalne )
Zad/ W trójkącie prostokątnym ABC o kącie prostym przy wierzchołku A
na boku AB obrano taki punkt D oddalony od punktu A o 6 i od punktu B o 4 jednostki.
Przez punkt D poprowadzono prostą równoległą do boku AC i przecinającą bok BC
w punkcie E. Wyznacz długość odcinka DE wiedząc,że |AC|= 12.
|AC|= 12 i |AB| = 10 i |AD|= 6 i |DB|=4 i AC II DE
z podobieństwa trójkątów ABC i DBE
| 12 | x | |||
= | ⇒ x=4,8 [j] | |||
| 10 | 4 |