Wyznaczenie równania o środku s i promieniu r
sobieski janek: Mam pytanie dotyczące tego, co zrobił jeden z użytkowników innej strony ( mam nadzieję że nie
macie mi za złe że wyślę odnośnik do konkurencyjnej strony )
http://zadane.pl/zadanie/3879316
O ile punkt przecięcia z osią OY rozumiem ,to nie wiem jaki proces zaszedł przy osi OX. Mam na
myśli ten fragment:
( x + 4)
2 + 0
2 = 25
( x + 4)
2 = 25
x + 4 = 5
Dlaczego wyrażenie w nawiasie nie zostało spotęgowane, a po znaku równości z 25 zrobiło się 5?
Czy w osi OX potęga sprzed znaku równości staję się pierwiastkiem po nim? Tylko to przychodzi
mi do głowy. Czy ktoś mógłby to wytłumaczyć na chłopski rozum? Pozdrawiam.
21 cze 18:57
Ajtek:
Spierwiastkowane zostało

.
21 cze 18:58
sobieski janek: To widzę

Ale wcześniej nie było tam pierwiastka, czy to potwierdza moja banalną tezę?
21 cze 19:01
sobieski janek: To widzę

Ale wcześniej nie było tam pierwiastka, czy to potwierdza moja banalną tezę?
21 cze 19:02
sobieski janek: Analogicznie:
(x−3)2 + (0−5)2 = 4
x −3 −5 = 2
x = 10
Zgadza się?
21 cze 19:06
Ajtek:
Nie zgadza się.
21 cze 19:07
sobieski janek: W takim razie jak to będzie wyglądało,bo nie ukrywam że nie uzyskałem żadnej konkretnej
odpowiedzi.
21 cze 19:08
konrad: musisz zastosować wzory skróconego mnozenia
21 cze 19:09
Ajtek:
Zostało tam spierwiastkowane:
(x+4)2=25 /√
x+4=−5 lub x+4=5
21 cze 19:10
sobieski janek: Konrad dziękuję. Ajtek, teraz rozumiem widząc że spierwiastkowane zostało całe równanie.
Dzięki, pozdrawiam.
21 cze 19:14