całka oznaczona
Kwachu:

∫∫
D dx dy D{x
2+y
2=8; 2y=x
2}
całka będzie wyglądała tak? :
−2∫
2 dx
x22∫
√8−x2 dy czy
−2∫
2 dx
√8−x2∫
x22 dy
(nie wiem czemu, ale nie chce zaznaczyć mi paraboli na rysunku. obszar wspólny zaznaczyłem
czerwonymi kreskami)
21 cze 18:20
Krzysiek: to pierwsze,jak całkujemy po osi 'y' to najpierw 'napotykamy' funkcję y=x2/ 2 a potem
równanie koła
21 cze 18:25
Kwachu: kurcze. też tak zrobiłem i pole wyszło mi ujemne. spróbowałem zamienić górę z dołem i pole
wyszło dodatnie. zaraz wpiszę jak to policzyłem tą 1 całką i proszę o znalezienie błędów
21 cze 18:27
21 cze 18:30
Kwachu: −2∫
2dx
x22∫
√8−x2 dy =
−2∫
2 [y]
√8−x2 x22 dx= −{−2}∫
2
| | x2 | | 2√(8−x2)3 | | x3 | | 2√43 | | 8 | |
(√8−x2 − |
| ) dx= [ |
| − |
| ]2−2= |
| − |
| − |
| | 2 | | 3 | | 6 | | 3 | | 6 | |
no a pole nie może być ujemne.
21 cze 18:34
Kwachu: wolfram pokazał sam wynik. jak to policzył nie ma
21 cze 18:37
Krzysiek: ale w jaki sposób policzyłeś całkę z ∫√8−x2 dx ...
na pewno to nie jest to co masz tam później napisane...
tą całkę np. przez części
u'=1
v=√8−x2
21 cze 18:39
Kwachu: dobra widze gdzie mam źle. tą całkę ∫
√8−x2 dx zapisałem jako ∫(8−x
2)
<span style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">
12 dx i
| | xa+1 | |
wykorzystalem wzór ∫xa dx= |
| + c gdzie tutaj to nie jest samo x... dzięki  |
| | a+1 | |
21 cze 18:43