jak to zrobić?
patryk:

Wewnątrz trapezu prostokątnego ABCD zbudowano trapez do niego podobny (zob. rysunek). Oblicz
pole zakreskowanej figury.
Wie ktoś może jak to zrobić?
21 cze 18:19
adam: hm, nie mam pojęcia
21 cze 19:03
klocek:
21 cze 19:04
patryk: wie ktoś jak to zrobić?
21 cze 19:06
Ajtek:
1. Oblicz pole dużego trapezu;
2. Znajdź skalę podobieństwa tych trapezów;
3. Plicz pole malego trapezu;
4. Od pola dużego odejmij pole małego i gotowe.
21 cze 19:14
patryk: a jak obliczyć skalę podobieństwa?
21 cze 19:19
Ajtek:
Masz podane wysokości tych trapezów.
| | 2 | |
Mały do dużego: k= |
| =...
|
| | 6 | |
Pola są podobne w w skali k
2.
21 cze 19:34
patryk: A ile ma górna i dolna podstawa tego mniejszego trapezu?
21 cze 19:36
Ajtek:
To policzysz z tej właśnie skali. Obpowiednie boki są do siebie podobne w skali k.
21 cze 19:37
patryk: Czyli wynik wyjdzie 39+√5 ?
21 cze 19:47
Ajtek:
Mi wyszło 37.
21 cze 19:51
patryk: to nie wiem gdzie zrobiłem błąd.. możesz mi pokazać Twoje obliczenia?
21 cze 19:54
Ajtek:
Ile wyszło pole dużego trapezu, oraz jaka wyszla skala podobieństwa.
21 cze 19:55
patryk: dużego to 42, a skala to nie wiem, nie umiem tego..
21 cze 19:57
Ajtek:
Która to jest klasa?
21 cze 20:12
patryk: 3 gimnazjum
21 cze 20:14
Ajtek:
Bez skali tego nie zrobisz.
| | 1 | |
Skala podobieństwa wynosi k= |
| ponieważ wysokości mają odpowiednio 2 mała i 6 duża.
|
| | 3 | |
| | 1 | |
Dłuższa podstawa ma długość 9*k, gdzie k= |
| , krótsza zaś ma 5*k. |
| | 3 | |
21 cze 20:18
patryk: Możesz mi podać obliczenia?
21 cze 20:21
Ajtek:
Potrafisz mnożyć?
21 cze 20:32