rozwiąż równania proszę
Janek: 2x−55+2x −34
21 cze 17:39
konrad: to nie jest równanie
21 cze 17:40
Janek: ale tak mam na teście wiec chyba jednak jest
21 cze 17:41
picia: jakie rownanie?
21 cze 17:41
Mateusz:
Oj oj kolego Janek co to jest równanie w matematyce i ogólnie

szybciutko sobie przypomnij
21 cze 17:42
picia:
rownanie jak sama nazwa wskazuje ma =
rownanie: coś = coś
21 cze 17:42
Janek:
21 cze 17:43
Janek: no sorki zamiast − jest =
2x−55−2x=34
21 cze 17:46
konrad: 
na krzyż
21 cze 17:47
picia: no widzisz, a jednak

wymnoz na krzyz.
21 cze 17:49
Mateusz:
No teraz lepiej skorzystaj z własnosci proporcji:
wczesniej oczywiscuie dziedzina równania:
| | 5 | |
nie moge odczytac czy tam jest − czy + zakładam ze − 5−2x≠0 a więc x≠2,5 a wiec D= R/{ |
| } |
| | 2 | |
21 cze 17:49
Janek: tak też robię ale chciałem sprawdzić czy mam dobrze a całego zadania nie napisze bo tu jestem
nowy i nie za bardzo sobie radzę z tymi znakami
21 cze 17:49
Mateusz:
Mozesz sam sprawdzic czy dobrze policzyłes podstaw za x do tego rownania i sprawdz czy zachodzi
równosc oczywiscie sprawdz wczesniej czy twoj x nalezy do dziedziny bo jesli nie no to brak
rozwiązan wtedy
21 cze 17:52
Janek: 2x−55+2x = 34
21 cze 17:52
Janek: u góy jest − a na dole jest +
21 cze 17:53
Mateusz:
Ułamki zapisuj przez duze U a nie małe: u
21 cze 17:54
21 cze 17:57
picia:
@Mateusz masz literowke w poscie z 17:49
21 cze 18:00
Janek:
dziękuję od razu lepiej
21 cze 18:05
Mateusz:
wiem widziałem
21 cze 18:20
picia:
21 cze 19:06
Mateusz:
Tak to jest jak sie za szybko pisze a nie ma mozliwosci edycji po wysłaniu
21 cze 19:07
picia:
zawsze mozna poprawic. o ile sie zauwazy

ps fajne to powitanie i nie dziala jak sie zmieni nick. probowalem
21 cze 19:11
Mateusz:
No mozna jak sie zauwazy wczesniej

no extra powitanko
21 cze 19:21
Mateusz:
Ee a mi działa pzred chwilą byłem Trivialem
21 cze 19:22
mala:
| 2x−5 | | 3 | |
| = |
| mnożę na krzyż |
| 5+2x | | 4 | |
4(2x−5)=3(5+2x)
8x−20=15+6x
8x−6x=15+20
2x=35
x=17,5
22 cze 01:23