Ciąg geometryczny, znajdź S4
sobieski janek: Witam, mógłby mnie ktoś upewnić czy robię dobrze te zdania? Przykład:
Wyznacz iloraz ciągu geometrycznego mając dane:
a1 = −1
a10 = −512
Oblicz
S4.
an=a1 * qn−1
−512= −1 * q9 / : ( nie trzeba dzielić przez −1 prawda, na to samo wychodzi, co innego gdyby
było np.2 )
512 = q9
q=2
S4= −1 * 1−24 / podzielić przez / 1−2
Na górze jest −15, na dole jest − 1 więc daje nam to liczbę dodatnią 15, przy pomnożeniu przez
−1 S4 = −15
Czy dobrze robię ten przykład? Znając odpowiedź będę wstanie zrobić następne. Pozdrawiam.
21 cze 16:55
krystek: ok
21 cze 17:00
Mila: Dobrze.
Zobacz z lewej jak się pisze ułamki ,kliknij "więcej przykładów".
21 cze 17:02
sobieski janek: Wiem, ale dość szybko potrzebna mi była odpowiedź, następnym razem zrobię to estetycznie.
Dziękuję za upewnienie mnie, doceniam to. Pozdrawiam.
21 cze 17:05