matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Podobieństwo figur
pucek:
Trójkąt ABC jest podobny do trójkąta A'B'C' w skali k=2. Boki trójkąta ABC to a = 4 , b=5, c=6. Oblicz boki trójkąta A'B'C'.
21 cze 16:10
krystek:
a
=2⇒a=2*a'⇒a'=..
a'
21 cze 16:21
Gustlik:
Skoro trójkąt ABC jest podobny do trójkąta A'B'C' w skali k=2, to trójkąt A'B'C' jest podobny
1
do trójkąta ABC w skali k=
. Podziel każdy bok a, b, c przez 2 i po sprawie, otrzymasz
2
boki a', b', c'.
21 cze 23:51