Rozwiąż równania
Pawcio: x3−7x3−4+28=0
21 cze 15:57
konrad:
chyba tak miało wyglądać?

x
3−7x
2−4x+28=0
21 cze 15:59
ICSP: x
3 − 7x
2 − 4 + 28 = 0
x
3 − 7x
2 + 24 = 0
| | 7 | |
teraz trzeba podstawieniem x = y + |
| |
| | 3 | |
21 cze 15:59
Pawcio: ooooo faktycznie mały błąd ale widzę dużą czujność
21 cze 16:20
21 cze 16:23
Pawcio: pierwiastek z delty rozumiem że też muszę rozwiązać
21 cze 16:24
konrad: tutaj nie musisz, patrzyłeś na te przykłady?
21 cze 16:26
Eta:
x2(x−7) −4(x−7)=0
(x−7)(x2−4)=0
(x−7)(x−2)(x+2)=0
dokończ........
21 cze 16:27
krystek: x2(x−7)−4(x−7)=0 i dalej
21 cze 16:28
Eta:
Witaj
krystek
21 cze 16:29
krystek:
Witaj
Eta
21 cze 16:31
Grzegorz: (x2 − 4) (x − 7) = 0
x2 − 4 = 0 i x −7 = 0
x2 = 4 i x = 7
x = 2, x = −2 x =7
21 cze 16:39
Pawcio: to nie muszę przekształcać w ułamek jak pisał ktoś wyżej
21 cze 16:40
Grzegorz: to jest dobra metoda zbierz razem zapisy ETA i moj.
21 cze 16:43
picia:
Grzegorz nie i tylko lub
Pawcio nie, nie musisz. na poczatku mysleli ze inaczej wyglada to rownanie.
21 cze 16:45
Pawcio: faktycznie trochę namieszałem
winno być
tak x3−7x3−4x+28=0
21 cze 16:55
Janek: ale wszystkim ślicznie dziękuje
21 cze 17:39