wartosc liczby
wartosc liczby: Wyznaczyć wartość liczby φ(90)
21 cze 15:39
Patronus:
φ(90) = φ(9*10) = φ(9) * φ(10) = (32 − 31) * φ(2*5) = 6 * φ(2) * φ(5) = 6 * 1 * 4 = 24
21 cze 15:53
Patronus: Jeśli φ − to funkcja Eulera?
21 cze 15:53
wartosc liczby: Czy można to też w taki sposób zrobić: dzielę 90 / 2 −> 45 / 3 −> 15 / 3 −> 5 / 5 −> 1 ? tylko
co później z tym zrobić?
21 cze 15:57
Bezimienny:
| | 1 | | 1 | |
robisz to 1349 i twój wynik to: LICZBA(1− |
| )(1− |
| )... |
| | p1 | | p2 | |
gdzie p
1 i p
2 to twoje czynniki pierwsze
90 = 2 * 3
2 * 5 więc
| | 1 | | 1 | | 1 | |
90 ( 1 − |
| )(1 − |
| )(1 − |
| ) = oblicz |
| | 2 | | 3 | | 5 | |
21 cze 16:03
wartosc liczby: macie może jakieś pomysł jak takie zadanie rozwiązać: Wyznaczyć φ(x) i następnie obliczyć ay
= (mod x) korzystając z twierdzenia Eulera, czyli z równości ........
21 cze 16:11
Bezimienny:
tw. Eulera: aφ(x) = 1 (mod x) dla a ⊥ x czyli NWD(a, x) = 1
21 cze 16:14
wartosc liczby: czyli?
21 cze 16:23
Bezimienny: czyli nie mam konkretnych liczb to jak mam policzyć
21 cze 16:25
wartosc liczby: mógłbyś jakiś przykład wymyślić i pokazać jak to rozwiązywać?
21 cze 16:42
21 cze 17:01