obliczyć przez czesci
kasia: ∫e−2x razy(sinx)
((e do potęgi minus 2x ))* sinx
21 cze 13:33
Asyy: ∫e
−2x sinx dx = .
f(x) = e
−2x => f'(x) = −2e
−2x
g'(x) = sinx => g(x) = −cosx
. = −cosxe
−2x −2 ∫ e
−2xcosx dx = .
f(x) = e
−2x => f'(x) = −2e
−2x
g'(x) = cosx => g(x) = sinx
. = −cosxe
−2x −2(e
−2xsinx +2 ∫e
−2xsinx) = −cosxe
−2x − 2e
−2xsinx − 4∫e
−2xsinx
= .
∫e
−2x sinx dx = −cosxe
−2x − 2e
−2xsinx − 4∫e
−2xsinx
5 ∫e
−2xsinx = −cosxe
−2x − 2e
−2xsinx
| | −cosxe−2x − 2e−2xsinx | |
∫e−2xsinx = |
| + C |
| | 5 | |
21 cze 14:42