liczba pierwsza
liczba pierwsza: Czy liczba 221 + 1 jest liczbą pierwszą? Uzasadnić swoje stwierdzenie.
21 cze 12:03
b.: sprawdz podzielnosc przez 3
21 cze 14:09
liczba pierwsza: jak przy takiej dużej liczbie sprawdzić to?
21 cze 14:16
Patronus: a o tak np

2
1 + 1 = 3 podzielne
2
2 + 1 = 5 niepodzielne
2
3 + 1 = 9 podzielne
2
4 + 1 = 17 niepodzielne
2
5 + 1 = 33 podzielne
...
Wygląda na to że ta zależnośc utrzyma się dalej
zatem jeśli potęga jest nieparzysta to wyrażenie jest podzielne przez 3
21 cze 14:21
Mateusz:
Wyglądać to można ładnie np rano

a wieczorem już np nie tak samo jest z matematyka coś jest
ładne dla pierwszych 100 danych a potem sie sypie Jest takie fajne kryterium Fermata otóż:
kazda nieparzysta liczba pierwsza musi spełniać taki warunek:
b
p−1≡1 mod p dla każdej liczby b niepodzielnej przez p pokaze np dla 91 gdyby 91 było
liczba pierwsza to na mocy tego kryterium 2
90 byłaby przystajaca do 1 mod 91 ale jak
policzymy modulo 91
2
6=64≡−27
a wiec mamy 2
12≡(−27)
2=729≡1
a jak wiemy 8*91=728 => 2
84= (2
12)
7≡1
7=1 i 2
90= 2
84*2
6≡1*(−27) a ta liczba nie
przystaje do 1 wiec wniosek oczywisty. Oczywiscie dla małych liczb typu 91 łatwiej byłoby
znalezc rozkład na czynniki i okreslic czy jest pierwsza czy nie ale dla duzych liczb
znalezienie najprostszymi srodkami czynników np liczby 50−cyfrowej moze okazać sie konieczne
wykonanie ponad 10
23 dzieleń co superszybkiemu komputerowi zajełoby nie lada sporo czasu
podczas gdy kryterium Fermata pozwala stwierdzic złozonosc takiej liczby juz zaledwie
kilkunastu mnozeniach
21 cze 14:46
Mila: 221 + 1= 2097153 obliczył uczeń z 6 klasy. (pisemnie mnożył!)
21 cze 16:58
AS: Oparłem się na wzorze (dla n nieparzystych)
an + bn = (a + b)*(an − 1 − an−2*b + ... bn−1)
227 + 1 = (23)9 + 1 = (2 3 + 1)*((23)8 − ...) = 9* (reszta)
a więc jest złożona − podzielna przez 9
21 cze 17:47
AS: Poprawka
221 +1 = (23)7 + 1 = (23 + 1)*(26 − ...) = 9*reszta
a więc jest liczbą złożoną , podzielną przez 9
21 cze 18:25
Mateusz:
Oo stary zapomniany wzór skróconego mnożenia

Dzięki
As za jego przypomnienie
21 cze 19:30
Mila: (27)3+13=(27+1)*((27)2−..+1)=129*k=3*43*k , gdzie k należy do C
21 cze 20:13
Mila: AS
21 cze 20:17
Eta:
Wrrr
21 cze 20:18
AS: Oczywiście , paskud chochlik rozrabia.
Powinno być
221 + 1 = (23)7 + 1 = (23 + 1)*(218 −...) = 9*reszta itd
21 cze 20:36
Justyna: Czesc..

Jestem Justyna

Chcem žeby wy mnie pomogli

Dzielniki liczby 18 :
Liczba pierwsza :
Liczba zlozone :
I tak wszystko do takich cyfr : 33,37,48 i 49

dzięki
1 paź 16:02
Mila: 33,37,48,49 to liczby.
Napisz treść zadania,którą masz w książce, albo podaną przez nauczyciela.
Z której klasy?
1 paź 17:57
Mateusz:
Ale
Justyna namieszała nie wiadomo o co chodzi

tak swoją drogą nie wiem czy jeszcze omawia się w szkole takie fajne twierdzenie które mówi że
jeśli liczba nie dzieli sie przez żadną liczbę całkowitą równą jej pierwiastkowi kwadratowemu
lub od niego mniejszą to jest ona liczbą pierwszą. A dowód tego twierdzenia jest trywialny

:
jesli n jest liczbą złozoną to co najmniej jeden dzielnik jest nie większy od
√n a jezeli
jest większy to wówczas n=a*b gdzie a>
√n i b>
√n zatem a*b>
√n*
√n co jest oczywiście jak
widać sprzeczne z założeniem.
1 paź 20:59
samaia: Co to w ogóle za twierdzenie? Nie mówi ono nic poza tym, że jeśli liczba nie dzieli sie przez
żadną liczbę całkowitą >1, to jest ona liczbą pierwszą (po uwzględnieniu przemienności
mnożenia)!
4 kwi 06:50