ICSP: najpierw trzeba znać postaci liczb zespolonych :
algebraiczna − a + bi
trygonometryczna − |z|(cosφ + isinφ)
gdzie |z| =
√a2 + b2
dla twojego przykładu liczba :
zatem
| | √2 | |
|z| = √14 + 14 = √12 = |
| |
| | 2 | |
| | √2 | | √2 | | √2 | |
z = |
| ( |
| + i(− |
| )) przypomnę : |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
z = |z|( cosφ + isinφ)
↓ | ↓
| | √2 | | √2 | |
cosφ = |
| | sinφ = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
mamy wiec :
zależności :
I cwiartka :
cosφ > 0
sinφ > 0
II cwiartka :
cosφ < 0
sinφ > 0
III cwiartka :
cosφ < 0
sinφ < 0
IV cwiartka :
cosφ > 0
sinφ < 0