Pochodne
STUDENTKA :): Obliczyć pochodną:
f(x) = ln(tg3x −
4√x3
byłabym wdzięczna o rozwiąznie gdyż chce sprawdzić czy mam dobrze i czy dobry tok myślenia
podjęłam
20 cze 23:13
sushi_ gg6397228:
zapisz swoje obliczenia, to sie sprawdzi czy jest OK
20 cze 23:24
STUDENTKA :): [u(v(x))] = u'(v(x)*v'(x)) to po to zebyscie zrozumieli moje oznaczenia

v= tg3x−
4√x3
v' = 3/({cos
2*3x}) −
34x
14
u= lnx
u'=
1x
f(x)'= 1 / ({tg3x− {
4√x3) * 3/({cos
2*3x}) −
34x
14
ułamki zapisałam w takiej postaci bo inaczej nic widac nie było. mam nadzieje ze bedziecie
wiedziec o co chodzi
20 cze 23:40
sushi_ gg6397228:
zapisz U i wtedy ułamek
20 cze 23:44
STUDENTKA :): tak ale wtedy wszystko jest tak malutkie ze nie widac i wszystko sie miesza
20 cze 23:47
sushi_ gg6397228:
| 1 | | 3 | | 3 | |
| *( |
| − |
| x0.25) |
| tg 3x − 4√x3 | | cos2 3x | | 4 | |
20 cze 23:49
sushi_ gg6397228:
i jeszcze zgubił sie − przy 0.25
20 cze 23:51
STUDENTKA :): dobra dzieki, czyli w sumie tylko minusa zapomnialam

dziekuje bardzo
20 cze 23:55