Skoro całkowanie to działanie odwrotne do różniczkowania, to:
∫dx=x+C i jednocześnie x'=1.
Winno się zatem rozumieć, że: x'=1(dx) itd. (sinx)'=cosx*dx i podobnie?
Czyli, że za każdym razem mamy pochodną funkcji złożonej?
Czemu więc pomija się dx? Zakłada się, że jest równe 1?
| dy | ||
dx się nie pomija. To inna notacja. y' = | . → dy = y'dx i różne takie. ![]() | |
| dx |
| d | |
(sinx) = cosx | |
| dx |
| d | |
jest operatorem (bierze funkcję i zwraca funkcję) | |
| dx |
A mógłyś mi wytłumaczyć krok 13 i 14? Czemu to wyrażenie jest stałe?
| d | |
(mr2ω) to pochodna po t. | |
| dt |
Więc nie mając wyznaczonej zmiennej t we wzorze po prostu traktujemy to jako stałą, bo czas
jest na tyle mały, że ani promień ani prędkość kątowa się nie zmienia, tak?
Z tego jednego równania
można wywnioskować jedynie to co napisałem wyżej.
| dr | dω | |||
m*(2 | ω + r | ) = 0 /*r | ||
| dt | dt |
| dr | dω | |||
m*(2r* | ω + r2 | ) = 0 | ||
| dt | dt |
| d | ||
m* | (r2ω) = 0 | |
| dt |