help_me: Zbadaj Monotoniczność Ciągu
a
n =
n+32n−1
wyliczyłam a
n+1 i wyliczając a
n+1 − a
n wyszło mi na końcu
−−−− >
2n+1(2n+1)(2n−1)
i teraz... mam problem.. co dalej?
2n+1 jest dodatnie
2n−1 ujemne
czyli
+− =

jaki to będzie ciąg?
20 cze 22:18
sushi_ gg6397228:
od kiedy
2n−1 jest ujemne dla n=1,2,3,4,5,6,
20 cze 22:26
help_me: juz jestem taka zmeczona ze nie mysle

dziekuje ci bardzo za odpowiedz
20 cze 22:30
help_me: a jakby był taki przykład to jaki to bedzie ciag?
20 cze 22:30
sushi_ gg6397228:
| | 1 | |
w liczniku i mianowniku jest [C{2n+1]] wiec sie skróci i zostanie tylko |
| |
| | 2n−1 | |
| | 1 | |
ciag bedzie sie zachowywal jak funkcja f(x)= |
| −−> malejący gdy x−−>∞ |
| | x | |
20 cze 22:33
help_me: a jak bedzie wygladalo rozwiazanie zadania
an = 3 * 5n − 2
20 cze 22:53
help_me: bardzo proszę o pomoc nie wiem jak to obliczyc jezeli podstawie pod n n+1
20 cze 23:10
sushi_ gg6397228:
an+1= 3* 5n+1 − 2 = ...* 5n − 2
i dalej na
an+1− an=...
20 cze 23:25
help_me: a
n+1 = 3 * 5
n+1 − 2 ? i co dalej

?
20 cze 23:26
help_me: a
n+1− a
n = 3 * 5
n+1 − 2 − 3 * 5
n − 2
20 cze 23:28
help_me: i jak dalej to wyliczyc ? nie mam pojęcia
20 cze 23:28
help_me: nie mam zielonego pojecia jak to dalej ruszyc
20 cze 23:35
sushi_ gg6397228:
wzory na potege 5n+1= 5* 5n
20 cze 23:37
help_me: wychodzi 8 ? i ciąg jest rosnący ?
20 cze 23:43
sushi_ gg6397228:
nie moze tak wyjsc
20 cze 23:44
sushi_ gg6397228:
zapisz jak wyglada
an+1=....
20 cze 23:44
help_me: 3 * 5 * 5n − 2 − 3 * 5n − 2 = ... ?
20 cze 23:46
help_me: an+1 = 3 * 5(n+1) − 2
20 cze 23:47
sushi_ gg6397228:
skróc an+1 ile to wyjdzieeeeeeeeeeeeeeee
o 23.37 rozpisałem 5n+1=....
20 cze 23:50
help_me: an+1 = 3 * 5 * 5n −2 ? o to chodzi?
20 cze 23:52
help_me: 15 * 5n − 2 ?
20 cze 23:54
help_me: jestem tempaaaaa

(
20 cze 23:54
sushi_ gg6397228:
an+1= 15* 5n − 2
an+1− an= 15* 5n −2 − (3*5n−2)=...
20 cze 23:56
help_me: 5n można ze soba skrocić ?
21 cze 00:01
help_me: napisz mi proszę jak to ma być jak zobaczę rozwiązanie to dojdę sobie do tego co gdzie i jak i
dlaczego tak
21 cze 00:04
help_me: jesteś tam jeszcze?
21 cze 00:11
sushi_ gg6397228:
=15* 5n − 3* 5n= 12*5n
21 cze 00:12
help_me: dziękuję Ci baaaaaardzoooooo
21 cze 00:14
help_me: nie wiedzialam że tak można to odjąć bo jest tam znak mnożenia ale dziekuje Ci bardzo za pomoc
21 cze 00:14
help_me: i jest to ciąg rosnący
21 cze 00:15