proszę o pomoc
nieudolnymatematyk: mam do policzenia całkę. proszę o pomoc
20 cze 21:18
Krzysiek: rozbijasz na dwie całki, pierwsza z podstawowych wzorów
druga korzystając z arctg
20 cze 21:20
nieudolnymatematyk: nie rozumiem o co dokładnie Ci chodzi... jak mam to na 2 całki rozbić?
20 cze 21:27
Krzysiek: | | 1/2 (x2 +4)' | | 4 | |
∫ |
| dx +∫ |
| dx |
| | x2 +4 | | x2 +4 | |
20 cze 21:28
nieudolnymatematyk: | | 1 | |
wynik wyszedł mi |
| ( ln|x2+4| + (x2+4)2) . dobrze? |
| | 2 | |
skąd wziąłeś tą 4 z licznika drugiej całki?
20 cze 21:53
Krzysiek: (x
2 +4)'= 2x
więc 1/2 *2x=x
czyli w liczniku brakuje jeszcze 4 stąd w drugiej całce jest ta 4
wynik pierwszej całki to: 1/2 ln|x
2 +4|
| | 1 | |
drugą liczymy korzystając z tego, że; ∫ |
| dt =arctgt+C |
| | t2 +1 | |
20 cze 21:56
nieudolnymatematyk: ahaaa....
ja drugą obliczyłam tak:
| | 4 | | 1 | |
∫ |
| dx = 4∫ |
| dx == |
| | x2+4 | | x2+4 | |
t=x
2+4
dt = 2xdx
| | dt | |
== 4∫ |
| *t = 2∫tdt ... i mi wyszło że (x2+4)2 +C |
| | 2 | |
20 cze 22:02
nieudolnymatematyk: dobra, już wiem gdzie mam błąd ...
dzięki za pomoc
20 cze 22:03