| 1 | 1 | |||
Wk=n√r(cos((ρ + 2kπ) * | ) + i sin((ρ + 2kπ) * | ) ) | ||
| n | n |
| √3 | ||
sinα= | ||
| 2 |
| 1 | ||
cosα= | ||
| 2 |
| π | ||
α= | ||
| 3 |
| 5π | ||
ρ=2π−α= | ||
| 3 |
| 5π | 5π | |||
W0=3√2(cos | + isin | ) | ||
| 9 | 9 |
| 11π | 11π | |||
W1=3√2(cos | + isin | ) | ||
| 9 | 9 |
| 17π | 17π | |||
W2=3√2(cos | + isin | ) | ||
| 9 | 9 |
oraz jeszcze to
Czy podane wektory: (1,1,1), (2,3,1), (2,2,2), (−1,1,−3) sa liniową kombinacją wektora (1,2,−1)
1 2 2 −1 | 1 1 2 2 −1 | 1 1 0 2 −5 |−1
1 3 2 1 | 2 w2−w1 → 0 1 0 2 | 1 w1−2w2 → 0 1 0 2 | 1
1 1 2 −3 |−1 w3−w1 0 −1 0 2 |−2 w3+w1 0 0 0 0| −1
odp. te wektory nie są liniową kombinacją
dobrze?
| 1 | 1 | |||
f(x)= | = | |||
| X−1 | 2 |
| −1 | −1 | |||
f'x= | = | |||
| (x−1)2 | 4 |
| 2 | 1 | |||
f''xx= | = | |||
| (x−1)3 | 4 |
| −6 | −3 | |||
f'''xxx= | = | |||
| (x−1)4 | 8 |
| 1 | 1 |
|
| |||||||||||||||||
f(x)≈ | ≈ | + | + | + | ||||||||||||||||
| X−1 | 2 | 1! | 2! |
| ||||||||
| 3! |