Bradzo proszę o pomoc!:)
mssr : Dla jakich wartości parametru m (m nalezy do R) układ równań z niewiadomymi x i y jest
oznaczony, nieoznaczony, sprzeczny? W przypadku istnienia rozwiązania wyznacz je.
a) 2x+y−m=0
x+2y−1=o
b)2x−3y=6
x−my=1
c) x−my=1
mx−y=1
d) mx+(2m−1)y=3m
x+my=m
e) 2x+3y=3
4x+my=2m
f) x−my=m
mx−y=2
g) x+my=3
mx+4y=2m
h) (m+1)x+(m−1)y=m2+1
(m−1)x+(m+1)y=m2−1
20 cze 20:47
ewa: Najlepiej metoda wyznaczników
a) W= | 2, 1| =4−=3 W≠0 układ oznaczony
| 1, 2|
| | 2m−1 | |
Wx= | m,1| =2m−1 ⇒ x= |
| |
| | 3 | |
| 1, 2|
|1, 1|
20 cze 21:46
ewa: b) W=| 2, −3| =−2m+3
|1, −m|
W
x=|6, −3| = −6m+3
|1,−m|
W
y=|2, 6| =2−6=−4
|1,1 |
| | 3 | | −6m+3 | |
Dla m≠ |
| układ oznaczony: x= |
| |
| | 2 | | −2m+3 | |
| | 3 | |
Dla m= |
| W=0, Wx≠0, Wy≠0 układ sprzeczny |
| | 2 | |
20 cze 21:56
ewa: Reszta podobnie
20 cze 21:59
k: δ
11 kwi 13:01