calka podwojna
kasiaaa: oblicz calke: ∫∫sinydxdy gdzie D jest obszarem ograniczonym prostymi 2y=x, y=2x, x=π
pomozcie...
20 cze 20:41
kasiaaa: proszę
20 cze 20:45
Kwachu: narysuj sobie te proste na ukł. i potem odczytaj sobie z niego granice calkowania dla dx i dy
a∫b dx d∫e siny dy
20 cze 20:54
kasiaaa: ale jak mam owzględnić x=π?
20 cze 20:56
Kwachu:

π to stała. myślę, ze to trzeba narysować tak że:
20 cze 21:01
kasiaaa: jako punkcik ?
20 cze 21:02
Kwachu: narysowałem sobie te 2 pozostałe proste i nie wiem co zrobić z tym x=π na pewno masz tak w
tresci?
20 cze 21:04
Krzysiek: x=π to prosta, y jest doolne (prosta równoległa do osi OY przechodząca przez punkt π)
20 cze 21:07
Kwachu: już wiem. to będzie linia prosta, która jest prostopadła do osi x i przechodzi w miejscu 3,14
20 cze 21:09
kasiaaa: na pewno tak mam, to bylo na kolosie i tez nie mam pojęcia jak to zkminić..
20 cze 21:09
Kwachu: uprzedziłeś mnie
20 cze 21:10
kasiaaa: x naleza od 0 do pi. a co z y?
20 cze 21:14
kasiaaa: od x/2 do 2x?
20 cze 21:16
Kwachu: x2∫2x dy
20 cze 21:16