całka
byk: Całka sin
2(2x) dx
∫sin
2(2x) dx =
t = 2x
dt = 2dx
12dt = dx
= ∫sin
2t dt
i teraz rozpisuje ze wzoru rekurencyjnego:
∫sin
2t dt =
12 (−
12sintcost +
12 ∫sin
0t dt) =
| | 4x2 | |
12 (−12sin(2x)cos(2x) + |
| ) + C =
|
| | 4 | |
| | 4x2 | |
(−14sin(2x)cos(2x) + |
| ) + C =
|
| | 8 | |
sprawdziłby ktoś czy dobrze?
20 cze 20:29
byk: | | 1 | |
tam oczywiscie po podstawieniu t miało być |
| ∫sin2t dt |
| | 2 | |
20 cze 20:30
pigor: ....

np. z tablic
2sin2x=1−cos2x , stąd sin
2x=
12(1−cos2x) ,
więc
∫sin22x dx= 12∫(1−cos4x)dx=
12(x−
14sin4x)+C=
12x−18sin4x+C .
20 cze 20:48
byk: hmm inny wynik wychodzi, zapewne Twój jest dobry. Co robie źle ze wzorem rekurencyjnym? hmm
20 cze 21:45
b.: powinno byc:
∫sin0t dt = t + c = 2x + c
20 cze 21:56
byk: dzięki b !

czyli teraz będę mieć
a to jest to samo co
20 cze 22:01