Wykonaj działania
Czarek: | x3 − 8 | | x2 + 2x + 4 | |
| : |
| |
| x2 − 36 | | x2 + 12x + 36 | |
20 cze 20:24
Kwachu: dzielenie, inaczej pomnóż przez odwrotność.
20 cze 20:25
picia:
zrob najpierw zalozenie. wszystkie mianowniki rozne od 0. rozloz wszystko ze wzorow skroconego
mnozenia.
20 cze 20:26
Czarek: To wiem ale wychodzi strasznie pogmatwane równanie u góry w 2 równaniu liczę Δ i wychodzi
poniżej 0 tzn. że dla każdego R jest równe 0 czy dla żadnego ? Bo jeśli dla każdego to
równanie nie ma sensu ...
20 cze 20:26
picia:
TO NIE JEST RÓWNANIE!
20 cze 20:31
picia:
TO NIE JEST RÓWNANIE!
20 cze 20:31
Czarek: Dobrze masz racje może działanie ? Ale czy ktoś mi w końcu pomoże ?
20 cze 20:34
picia:
x3−8=(x−2)(x2+2x+4) dalej dasz rade.
20 cze 20:47
Kwachu: | | a | | c | | a | | d | |
picia, a nie łatwiej było by mając |
| : |
| = |
| * |
| i potem się bawić z xn |
| | b | | d | | b | | c | |
?
20 cze 20:51
Czarek: Dziękuje bardzo jeszcze tylko rozszyfruje jak do tego doszłeś/aś
20 cze 20:53
Czarek: Ja próbowałem w ten sposób:
| (x−2)(x2+2x+4) | | (x+6)2 | |
| * |
| |
| (x−6)(x+6) | | x2 + 2x +4 | |
20 cze 20:58
Czarek: No i sobie skróciłem na krzyż i wyszło
U { (x−2)(x+6) } { x − 6 } * (x+6)
20 cze 21:01
Czarek: No i sobie skróciłem na krzyż i wyszło ( poprawka)
20 cze 21:03
Czarek: No i sobie skróciłem na krzyż i wyszło ( kurcze to z nerwów znów poprawka teraz jest dobrze! −
Tak wyszło po skróceniu)
20 cze 21:04
pigor: ... jest
o.k. tylko nie wiem dlaczego nikt z was nie pamięta o dziedzinie
danego wyrażenia , którego
nie wolno zapomnieć

, a więc
D=R\ {6,−6} . ...
20 cze 21:12
Czarek: Liczyłem dziedzinę

patrz wyżej "u góry w 2 równaniu(poprawka działaniu) liczę Δ i wychodzi
poniżej 0 tzn. że dla każdego R jest równe 0 czy dla żadnego ?"
20 cze 21:14
Czarek: Czyli pigor zrobiłem dobrze ?
Rozwiązanie:
D = R\ {6,−6}
20 cze 21:21
picia: pisalem na samym poczatku o dziedzinie...
jezeli Δ<0 tzn ze nie ma msc zerowych dla danej f kwadratowej. czyli x2+2x+4 nie ma msc
zerowych!
20 cze 21:23
picia:
Czarek masz dobrze!
20 cze 21:24
Czarek: No to super

Nawet nie wiedziałem że taki "mądry" jestem Dzięki wszystkim za pomoc
20 cze 21:29