w trapez prostokątny wpisano okrąg, a następnie jeszcze jeden okrąg styczny zewnętrznie do
poprzedniego oraz styczny do dwóch boków tego trapezu. oblicz długość promienia mniejszego
okręgu jeśli |AB|= 28, |AD|=24, |BC|=25, |CD|=21 (kąty DAB i CDA sa proste)
Jest za dużo danych, można je rozwiązać np. tak:
x + y = 28 − 12 ⇒ x + y = 16 ⇒ x = 16 − y
i
| 12 | r | 4 | 4 | |||||
Z podobieństwa trójkątów: | = | ⇒ y = | r i x = 16 − | r | ||||
| 16 | y | 3 | 3 |
| 4 | ||
(12 − r)2 + x2 = (12 + r)2 ⇒ (12 − r)2 + (16 − | r)2 = (12 + r)2 i r∊(0, 12) | |
| 3 |