calka podwojna
kasiaaa: za pomoca calki podwojnej obliczyc objetosc bryly ograniczonej powierzchniami z=
√x2+y2 ,
z=2
prosze o pomoc
20 cze 19:45
20 cze 19:47
kasiaaa: a dlaczego tam r i δ nalezą do takieg oprzedziału?
20 cze 19:58
Krzysiek: aby znaleźć przedział dla 'r' należy znaleźć rzut tej bryły na płaszczyznę OXY
δ ∊[0,2π] ponieważ ten rzut to koło (gdybyśmy mieli np. I ćwiartkę koła to δ ∊[0,π/2] )
20 cze 20:01
Krzysiek: w twoim zadaniu akurat tak się składa, że masz takie same przedziały dla r i δ
20 cze 20:02
kasiaaa: a i dlaczego ta glowna calka ma akurat takie granice i taki srodek?
20 cze 20:13
kasiaaa: dlaczego 4−r2?
20 cze 20:25
kasiaaa: hm?
20 cze 22:06
Krzysiek: tak jak w całce pojedynczej, bierzemy funkcję która przyjmuje większe wartości i odejmujemy
funkcję która przyjmuje mniejsze wartości (liczymy pole pomiędzy tymi wykresami)
lub zapisujemy to w postaci całki potrójnej zakres dla z∊[r2 ,4]
20 cze 22:10
kasiaaa: ale skad 4, skad 42?
20 cze 22:16
Krzysiek: ale Ty nadal pytasz o tamten przykład?
przecież: z=4 i z=x2 +y2
przechodząc na biegunowe: x2+y2 =r2
zatem mamy: z=4 i z=r2
i teraz granice całkowania 'z' dla r∊[0,2]
to: z∊[r2 ,4]
20 cze 22:19
kasiaaa: a jak podstawię to nie mam: z=(rcosδ)2+(rsinδ)2 ?
20 cze 22:26
Krzysiek: i to się równa: r2 (sin2 δ +cos2 δ) =r2 *1 =r2
20 cze 22:29