Zadanie z parametrem
aro: Zbadaj liczbę rozwiązań równania f(|x|)=m, ze względu na wartość parametru m, (m ∊ R).
20 cze 19:09
aro: Proszę o pomoc.
20 cze 19:12
pigor: ... no dobrze, a nie zapomniałeś (bo go nie widzę nigdzie) podać wzoru funkcji y=f(x)
20 cze 20:13
Artur z miasta Neptuna:
pigor ... wydaje mi się, że jest to |x|
20 cze 20:19
pigor: ... , a ja myślę, że dana jest np. f(x)= 2x
2−4x+5 , a wtedy "robię " f(|x|)=2x
2−4|x|+5
i badam równanie
f(|x|)=m , czyli 2x
2−4|x|+5=m . ...
20 cze 20:54
aro: Dziękuję za odpowiedzi. Szczerze mówiąc to nie wiem, w poprzednim podpunkcie trzeba było
| | 1 | | 1 | | x−2 | |
wyznaczyć y jako funkcję f zmiennej x z równania |
| +1= |
| , co daje y= |
| |
| | y+1 | | x−2 | | 3−x | |
−1, więc może chodzi o tę funkcję

dziękuję za dotychczasową pomoc i proszę o dokończenie
zadania w miarę możliwości
20 cze 22:06
aro: Ma ktoś może pomysł?
20 cze 23:53
Mila:
Sprawdź wyznaczenie y;
doprowadź do postaci kanonicznej i narysuj wykres, a potem wg wskazówek pigora.
21 cze 10:20
Gustlik: Metoda "linijkowa"
1. Rysujemy wykres funkcji,
2, Jedziemy po wykresie linijką ustawiona poziomo (równolegle do osi OX) od dołu do góry i
zatrzymuujemy się w punktach charakterystycznych, np. na wierzchołkach wykresu i w
przedziałach między wierzchołkami,
3. Liczba punktów przecięcia brzegu linijki z wykresem oznacza liczbę rozwiązań równania f(x)=m
dla danej wartości m lub w przedziale − UWAGA

! − m odczytujemy z osi OY, czyli tam, gdzie
linijka przecina oś OY.
21 cze 10:25
Mila: Witam, Gustlik. Oby tylko dobrze narysował f|x|).
21 cze 10:28