CIĄGI- PROSZE O POMOC (PILNE DO 20)
Sylwia: zad.1 koszt wykopania pierwszego metra studni wynosi 140zl i rosnie o 30zl za kazdy nastepny
metr. Ile trzeba zaplacic za wykopanie studni o glebokosci 12m?
zad 2 Boki trójkąta prostokątnego tworza ciag arytmetyczny o roznicy 4. oblicz pole tego
trojkata
zad.3 Zbadaj czy ciag bn=5*3n jest ciagiem geometrycznym, podaj jego iloraz.
zad.4 Suma n poczatkowych wyrazów ciagu liczbowego wyraza sie wzorem Sn=n2+n+1. Wyznacz a1
zad. 5 Miedzy liczby 118 i 82 wstaw 5 liczb tak aby lacznie z danymi tworzyly ciag
arytmetyczny.
zad. 6 Suma trzech pierwszych wyrazów ciagu geometrycznego jest rowna 14 a suma nastepnych
trzech wyrazow jest rowna 112. Znajdz pierwszy wyraz tego ciagu.
20 cze 19:06
picia:
szybko zes sie obudzila
20 cze 19:20
Sylwia: wiem

ale potrzebne mi sa baaardzo, baardzo
20 cze 19:23
Saizou : zad 1
a
1=140
r=30
a
n=a
1+(n−1)r
a
12=140+11*30=140+330=470
| | 470+140 | |
S12= |
| *30=9 150 zł |
| | 2 | |
20 cze 19:30
picia:
to np zad 5.
118,a,b,c,d,e,82
3r= 82−100
3r= −18
r= −6
118,112,106,100,94,88,82
20 cze 19:32
picia: zad. 3
a
n+1=5*3
n+1=5*3
n*3=15*3
n
20 cze 19:36
Saizou :

zadanie 2
Teraz z tw. Pitagorasa
x
2+(x+4)
2=(x+8)
2
x
2+x
2+8x+16=x
2+16x+64
x
2−8x−48=0
Δ=64+192=256
√Δ=16
| | 8−16 | |
x1= |
| =−4 sprzeczność
|
| | 2 | |
| | 20*12 | |
zatem pole trójkąta wynosi |
| =120 |
| | 2 | |
20 cze 19:43
Saizou : | | 16*12 | |
poprawka przy końcowym Polu= |
| =96 |
| | 2 | |
20 cze 19:46
picia:
chyba 96
20 cze 19:46
Saizou : właśnie o tym samy pomyślałem
20 cze 19:49
picia:

no to wiekszosc juz ma. a i tak cos sie nie odzywa a niby do 20 to chciala miec.
20 cze 19:50
Saizou : picia a teraz ci powiem że ja ciągów nie przerabiałem
20 cze 19:52
Sylwia:
Dziekuje bardzo!
20 cze 19:54
picia: to skad wiesz jak je rozwiazywac? sam sie nauczyles?
20 cze 19:54
Sylwia: hahah Saizou jak beda zle to Cię dorwe
20 cze 19:55
Sylwia: chociaz na moje oko zrobione sa ok
20 cze 19:56
picia:
dobrze sa, a skoro na oko cos widzisz to powinnas umiec je rozwiazac.
20 cze 19:57
Saizou : wystarczy trochę pomyśleć

np. zadanie z trójkątem nie jest typowo na ciągi, a wzór kiedyś był
mi potrzebny i jakoś zapadł w pamięci

BTW. jestem przykładem osoby jak się chce to się potrafi
20 cze 19:58
picia:
20 cze 19:59
Saizou : już sobie przypomniałem do czego potrzebowałem te wzory: do konkursu z finansów
20 cze 19:59
picia: wygrałes?
20 cze 20:02
Saizou : niestety nie
20 cze 20:02
picia: jeszcze sobie 'odbijesz'

,o ile juz tego nie zrobiles

20 cze 20:07