matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Policz pole powierzchni płata
Kasia:
Policz pole powierzchni płata z
2
=xy zawartego w wewnątrz walca x
2
+y
2
=5
20 cze 18:51
Kasia:
Niech ktoś pomoże chociaż jak zacząć
20 cze 19:02
Krzysiek:
dla z≥0 z=
√
xy
xy≥0 czyli x,y≥0 lub x,y≤0 niech: x,y≥0 przechodząc na współ. biegunowe: pole płata to:
dz
dz
∫
0
π/2
(∫
0
√
5
rp{1+(
)
2
+(
)
2
) dr )dφ
dx
dy
i końcowy wynik trzeba pomnożyć przez 4 ( jeszcze dla x,y≤0 i dla z≤0 )
20 cze 19:07