3 pytania z teorii(analiza matematyczna)
tomi: 3 pytania z teorii(analiza matematyczna)
1. Różniczką pierwszego rzędu funkcji y=f(x) w punkcie x0 ε Df, nazywamy:
a) iloraz różnicowy funkcji y =f(x) w punkcie x0
b) iloczyn pochodnej funkcji y=f(x) w punkcie x0 i przyrostu dx zmiennej niezaleznej x
c) granice wlasciwa funkcji y=f(x) w punkcie x0
d) granice wlasciwa ilorazu różnicowego funkcji y=f(x) w punkcie x0 przy △x→0
2. Całką nieoznaczoną funkcji f(x) w przedziale (a,b) nazywamy:
a) całkę, której jedna z granic całkowania jest niewłaściwa
b) całkę której funkcja podcałkowa nie jest w danym przedziale ograniczona
c) granice sumy całkowej Riemanna funkcji y=f(x) w przedziale (a,b)
d) zbior wszystkich funkcji pierwotnych funkcji y =f(x) w przedziale (a,b)
3. Jeżeli dla każdej (x,y) ε D funkcja(x,y) >=0 oraz istnieje całka ∫∫D f(x,y) dxdy, to jest
ona równa: a) objętości bryły cylindrycznej o podstawie D i ograniczonej powierzchnią będąca
wykresem funkcji z=f(x,y)
b) polu powierzchni obszaru D, który określony jest równaniem z=f(x,y)
c) polu powierzchni obszaru określonego równaniem z=f(x,y), ograniczonego zbiorem D
d) dlugosci obwodu obszaru okreslonego rownaniem z=f(x,y ograniczonego zbiorem D
według mnie
1 − d
2 − d
3 − a , ale nie jestem pewien
20 cze 18:41
b.: jak dla mnie 1b
a z reszta sie zgodze
20 cze 22:02
ewa: 1. b
20 cze 22:08