Macierze i układy równań
nickczemny: Na prawdę nikt nie potrafi rozwiązać tych zdań ?
1. Macierz odwrotna.
A=[ −1 −4 1
2 4 −2
1 4 3]
2. Rząd macierzy.
B=[ 2 1 5 −3
1 −1 2 1
−3 −3 −8 7]
3. Układ równań.
5x + 5y + z = 1
x − y − 2z = 3
3x + 7y +5 z = −5
4. a) B x C (x = pomnożyć)
b) A (transponowane) x A
c) C x B
A=[ 2 5 3
1 −1 0]
B=[−1 2 1]
C=[ 1
3
0]
5. Układ 3 równań z 4 niewiadomymi, co można powiedzieć o rów. tego układu.
a) rzA = 3
b) rzU = 3
c) rzA = 2
20 cze 18:35
Krzysiek: 1,2,3
http://pl.wikipedia.org/wiki/Metoda_eliminacji_Gaussa
AX=Y
X=A
−1Y
gdzie X=[x
1, x
2, x
3 ]
T
Y=[y
1 ,y
2 ,y
3 ]
T
chodzi o to, że jak masz np:
1 1
A= 1 −1
x
1 +x
2 =y
1
x
1 −x
2 =y
2
wyliczasz x
1 x
2 czyli:
x
1 =1/2 y
1 +1/2 y
2
x
2 =1/2 y
1 −1/2 y
2
|1/2 1/2|
zatem: A
−1 = |1/2 −1/2|
4. to chyba podstawy.. jak się mnoży macierze...
20 cze 18:54
nickczemny: Wikipedia wiele mi wyjaśnia próbowałem robić wszystkie oprócz 5 bo nie mam pojęcia ocb w nim
potrzebuję rozwiązań.
20 cze 19:03
Krzysiek: 5) to jest cała treść nie ma napisanych tych równań?
przecież rzA=2 może też wynosić rzA=3 ...
20 cze 19:11
nickczemny: tak to cała treść
20 cze 19:24
Krzysiek: aha, chyba,że to chodzi o to aby dla każdego podpunktu udzielić odpowiedzi
a)rzA=3 to jest nieskonczenie wiele rozw. zależnych od 1 parametru (4równ −3niewiadome =1 )
b) rzU=3
gdy rzA<3 to układ jest sprzeczny gdy rzA=3 to patrz podpunkt a)
c)rzA=2 jest nieskonczenie wiele rozw. zależnych od 2 parametrów
20 cze 19:28
nickczemny: tam jest układ 3 równań z trzema niewiadomymi "(równ −3niewiadome =1)"
20 cze 19:42
20 cze 19:47
nickczemny: a reszta zadań ?
20 cze 19:55
20 cze 19:58
nickczemny: Ok 4 wiem w 3 wychodzi 0 | 5 5 1| 5 5
| 1 −1 −4| 1 −1 = 0
| 3 7 5| 3 7 więc co dalej ?
2. to m1 = det|−3| = 3
m2 = det|5 −3| = 11
|2 1|
m3 = det|1 5 −3| 1 5
|−1 2 1| −1 2 = 0
|−3 −8 7| −3 −8 więc rzB ? = 2 ?
a 1 zadanie ?
20 cze 20:13