Każda pomoc mile widziana
Marcin J: Witam nie jestem zbyt dobry z matmy i mam do Was taką prośbę czy moglibyście pomóc mi z
ciągami? Mianowicie interesują mnie wzory na obliczenie wartości „q” w ciągu geometrycznym,
lub jak wyliczyć a1 gdy mam podamy np. a4 =14. Interesują mnie wszystkie wzory które mogą się
przydać, te przekształcone i te banalne podręcznikowe. Z góry dziękuje wszystkim za pomoc.
20 cze 17:55
20 cze 18:03
picia:
wrzucaj, pytaj

na pewno ktos pomoze
20 cze 18:03
123: Jak masz podany a
4 to nie wyliczysz a
1. Musisz mieć podaną różnicę "r", dla ciągu
arytmetycznego lub "q" dla geometrycznego, aby to zrobić.
Wzory, które mogą ci się przydać to:
1. Ciąg arytmetyczny:
a
n = a
1 + (n − 1)r − wzór ogólny na n−ty wyraz ciągu
| | an−1 + an+1 | |
an = |
| − własność ciągu |
| | 2 | |
| | n(a1 + an) | | [2a1 + (n − 1)r]n | |
Sn = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
a
n = S
n − S
n−1
2. Ciąg geometryczny:
a
n = a
1*q
n−1 − wzór ogólny
a
n2 =a
n−1*a
n+1 − własność ciągu
| | a(1 − qn−1) | |
Sn = |
| − suma n−elementów ciągu |
| | 1 − q | |
a
n = S
n − S
n−1
20 cze 18:13
Marcin J: jak wyliczyć S
1 gdy mam podany a
4=11 i a
10 = 29

bardzo proszę o pomoc
20 cze 18:15
Beti: S1 to po prostu a1 => S1 = a1
a10 = a4 + 6r
29 = 11 + 6r
6r = 18
r = 3
a1 = a4 − 3r
a1 = 11 − 3*3
a1 = 2
czyli: S1 = a1 = 2
20 cze 18:20
123: S
1 to inaczej suma 1 elementu początkowego, czyli inaczej S
1 = a
1 
Potrzebny ci jest więc
a
1.
Tutaj musisz zastosować układ równań. O taki:
a
4 = a
1 + 3r
a
10 = a
1 + 9r
11 = a
1 + 3r
29 = a
1 + 9r
−−−−−−−−−−−−−−−−−
−18 = −6r
r = 3
11 = a
1 + 9
a
1 = 2
Zatem S
1 = a
1 = 2
20 cze 18:22
Marcin J: Bardzo Wam dziękuje a czy pomożecie z tym przykładem? Jak wyliczyć a
1, q i S
3 w ciągy
geometrycznym jeżeli a
2 =1/4, a a
5 =2. Dzięki Wam wiem co z a
1 i S
3 a jak wyliczyć q
20 cze 18:31
Beti:
a
5 = a
2*q
3
q
3 = 8
q = 2
20 cze 18:36
Marcin J: czy dobrze rozumiem że q do 3 potęgi dlatego że różnica między a
5 a a
2 wynosi 3
20 cze 18:42
picia:
| a5 | |
| =q3 iloraz, nie roznica. roznica jest w ciagu arytmetycznym. |
| a2 | |
20 cze 19:19