?
Patryk:
ta granica nie istnieje prawda ?
20 cze 17:31
Artur z miasta Neptuna:
istnieje i wynosi +∞
20 cze 17:32
Artur z miasta Neptuna:
granica lewostronna = granicy prawostronnej ⇒ granica istnieje i wynosi tyle co wyszło z
jednostronnych
20 cze 17:33
Patryk: dzieki
20 cze 17:38
Patryk: | | 1 | |
czyli jeśli dobrze rozumiem to limx→0 |
| =∞ |
| | |x| | |
20 cze 17:42
Artur z miasta Neptuna:
tak
20 cze 17:42
Patryk:
20 cze 17:45
pigor: ... no tak, ale musisz zauważyć (rozróżnić)
zachowanie wykresu funkcji po lewej lub prawej
stronie asymptoty x=0 , mianowicie
| | 1 | |
limx→0 |
| = limx→0+ 1x= + ∞ |
| | |x| | |
lub
| | 1 | |
limx→0 |
| = limx→0− (−1x}= − ∞ ., |
| | |x| | |
a wić w x=0 masz nieciągłość funkcji f II rodzaju ...
20 cze 17:57
Artur z miasta Neptuna:
pigor ... od kiedy lim
x−>0− = −
∞ ?
20 cze 18:13