Związki między funkcjami trygonometrycznymi
Daisy: Oblicz cosα, jeśli:
−−> sin2α + cosα +1 = 0
−−> 3sin2α + 7cosα + 3 = 0
20 cze 16:18
Patronus:
sin2α + cosα + 1 = 0
sin2α + cos2α = 1
cos2α − cosαα − 1 = 1
cos2α − cosα − 2 = 0
cosα = t, Dt: t∊<−1;1>
t2 − t − 2 = 0
(t−2)(t+1) = 0
t = 2∉Dt
lub
t=−1
i wracając z podstawieniem
cosα=−1
20 cze 16:21
Mila: 1) 1−cos2α+cosα+1=0
−cos2α+cosα+2=0
podstawienie cosα=t i |t|≤1
rozwiąż
2) 3(1−cos2α)+7cosα+3=0
uporządkuj i podstawienie jak w I zadaniu.
20 cze 16:22
Eta:
1/ sin2α= 1−cos2α , cosα € <−1,1>
1−cos2α+cosα+1=0
cos2α −cosα −2=0
(cosα−2)(cosα+1)=0 ⇒ cosα= 2 −− odrzucamy v cosα= −1
2 / podobnie :
20 cze 16:23
Eta:
20 cze 16:23
Patronus: i drugie:
3sin
2α + 7cosα + 3 = 0
sin
2α + cos
2α = 1
−3cos
2α + 7cosα +3 = −3
3cos
2α − 7cosα − 6 = 0
cosα = t, D
t : t∊<−1;1>
3t
2 − 7t − 6 = 0
Δ = 49 + 72 = 121
√Δ = 11
20 cze 16:27
Daisy: ok rozumiem

dzięki! Mogłabym prosić o pomoc jeszcze w jednym?
Ustal, jaką najmniejszą i jaką największą wartość może przyjąć wyrażenie:
1) 1−cos
2α
2) 2sin
2α−cos
2α
20 cze 21:29
Mila: 1) f(α)=1−cos2x=sin2x
0≤sin2x≤1
II sposób
0≤cos2 x≤1 /*(−1)
0≥−cos2x≥−1 /+1
1≥1−cos2x≥0
0≤1−cos2≤1
2) f(α)=2sin2α−cos2α
f(α)=2sin2α−1+sin2α=3sin2α−1
zrób tak, jak w II sposobie
21 cze 00:49