karolina: bardzo proszę
1. ∫arctg√2x−1dx
2.∫sin5x * sin6x * dx
20 cze 15:16
Grześ: 1. przez części
2. dopasuj pod różnicę dwóch cosinusów
20 cze 15:45
Mila: ∫arctg
√2x−1 dx= (.. ) przez części
arctg
√2x−1 =u dv=dx
| | dx | |
.cd.=xarctg√2x−1−∫x |
| = |
| | 2x√2x−1 | |
| | dx | |
=xarctg√2x−1−∫ |
| = |
| | 2√2x−1 | |
podstawienie
2x−1=t
2dx=dt
| | dt | | 1 | |
=xarctg√2x−1−∫ |
| =xarctg√2x−1− |
| t1/2= |
| | 4t1/2 | | 2 | |
20 cze 15:51
karolina: dzieki
20 cze 15:51
karolina: 2mam
20 cze 15:55
Mila: | | A+B | | A−B | |
2) cosA−cosB=−2sin |
| *sin |
| |
| | 2 | | 2 | |
A+B=6x*2
A−B=5x*2
A+B=12x
A−B=10x*
2A=22x
A=11x
B=x
| | A+B | | A−B | | 1 | |
sin |
| *sin |
| =− |
| (cosA−cosB) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
∫sin6xsin5xdx=− |
| ∫(cos11x−cosx)dx dokończ |
| | 2 | |
20 cze 16:07