sprawdzenie
kwadrat: Sławek jest o 5 lat starszy od Janka. Dziesięć lat temu Sławek był dwa razy starszy od Janka.
Ile lat ma każdy z chłopców?
2(x+5)−10=x−10
x=10?
20 cze 15:10
ICSP: a x to ?
20 cze 15:17
kwadrat: x−Wiek Janka
x+5−wiek Sławka
20 cze 15:18
ICSP: janek :
teraz − 10
dziesięć lat temu − 0
sławek :
teraz − 15
dziesięć lat temu − 5
2*0 = 5
20 cze 15:20
kwadrat: to jakie powinno być równanie
20 cze 15:21
pigor: ... coś nie tak u ciebie

, bo z warunków zadania :
S=J+5 i S−10=2(J−10) ⇔ S−J=5 i S−2J=−10 ⇒ J=15 i S=J+5=15+5=20 ,
a więc
Janek ma
15 lat , a
Sławek ma
20 lat . ...
20 cze 15:21
kwadrat: S−10=2(J−10)
20 cze 15:23
kwadrat: dlaczego
20 cze 17:39
picia:
−10 znaczy 10 lat temu. a 2 przed nawiasem ze byl 2 razy starszy
20 cze 17:44