Rozwiąż równanie
Michał: Zadanie z działu: Równania i nierówności wymierne.
Prosiłbym o jak najdokładniejsze wypisanie, dziedzina, potem sprowadzanie do wspólnego
mianownika i wyniki.
| 2x − 2 | | x − 2 | | x − 1 | |
| − |
| = |
| |
| x2 − 36 | | x2 − 6x | | x2 +6 | |
20 cze 14:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
zauważ, że:
x2 − 36 = (x−6)(x+6)
x2 − 6x = x(x−6)
20 cze 14:34
pigor: ...

no to patrz i myśl ...l

, a rozwiązanie mogłoby wyglądać np. tak :
| 2x−2 | | x−2 | | x−1 | |
| − |
| = |
| ⇔ |
| x2−36 | | x2−6x | | x2+6 | |
| | 2x−2 | | x−2 | | x−1 | |
⇔ |
| − |
| = |
| i (*)D=R\ {6,−6} ⇒ |
| | (x−6)(x+6) | | x(x−6) | | x2+6 | |
| | (2x−2)x−(x−2)(x+1) | | x−1 | |
⇒ |
| = |
| ⇔ |
| | x(x−6)(x+6) | | x2+6 | |
| | 2x2−2x−x2−x+2x+2 | | x−1 | | x2−x+2 | | x−1 | |
⇔ |
| = |
| ⇔ |
| = |
| ⇔ |
| | x(x2−36) | | x2+6 | | x3−36x | | x2+6 | |
⇔ (x
2+6)(x
2−x+2)= (x−1)(x
3−36x) ⇔ x
4−x
3+2x
2+6x
2−6x+12= x
4−36x
2−x
3+36x ⇔
⇔ 44x
2−42x+12=0 /:2 ⇔ 22x
2−21x+6= 0 i Δ<0

, a więc równanie sprzeczne,
albo ja . ...
20 cze 15:11
Ajtek:
pigor przy sprowadzaniu do wspolnego mianownika po − powinno być:(x−2)(x+6)
20 cze 15:16
Michał: u mnie cały licznik skrócił się do postaci x+6=0 czyli wynik wyszedł x=−6
20 cze 15:16
pigor: ...no jasne, masz rację Ajtek , jak zwykle przepraszam .
20 cze 15:30
Ajtek:
pigor nie przesadzaj, nie myli się ten kto nic nie robi

.
20 cze 15:33