Granice
BAHIYA: Oblicz granicę lim x−>0 3x−2xx
20 cze 13:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 1 | |
pisz ułamki zamiast przez 'u' 12 to przez "U" |
| ... bardziej czytelne będzie |
| | 2 | |
| 3x−2x | | 0 | | 3x ln3 − 2x ln2 | |
| = [ |
| ] czyli z H = |
| = 3x ln 3 − 2x ln2 −> ln3 − ln2 |
| x | | 0 | | 1 | |
20 cze 13:40
20 cze 13:42
BAHIYA: właśnie się zastanawiałam dlaczego tak mi to wyświetla. dzięki. a wiesz może jak zbadać
| | sinx | |
ciągłość funkcji f(x)= |
| dla x>0 oraz ex dla x≥0 |
| | x | |
20 cze 13:44
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale to tutaj jest do badania?
| | sin x | |
dla x>0 |
| nie ma żadnych punktów podejrzanych o nieciągłość |
| | x | |
20 cze 13:48
ICSP: jakie są przedziały dla ciągłości funkcji ?
20 cze 13:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
może Ci chodzi o badanie ciąglości w x=0 dla jednej i drugiej funkcji
20 cze 13:48
ICSP: | | sinx | |
a mi się osobiście zdaje że powinno być : |
| dla x < 0 |
| | x | |
20 cze 13:51
BAHIYA: ICSP ma rację. źle przepisałam...
20 cze 13:52
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | sinx | |
przecie |
| jest funkcją parzystą ... więc jezeli ciągła dla x>0 to i ciągła dla x<0  |
| | x | |
20 cze 13:53
ICSP: No to trzeba sprawdzić czy :
Granica lewostronna = granicy prawostronnej = granicy funkcji w punkcie x = 0
mam racje?
20 cze 13:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
no to kurźwa decyzja −−− chodzi o ciągłość w PUNKCIE x=0
czy o ciągłość funkcji w przedziale (−
∞,0)
20 cze 13:54
ICSP: Chodzi o to :
f(x) =
e
x dla x ≥ 0
zbadać czy jest ona ciągła.
20 cze 13:57
BAHIYA: ICSP : tak, dokładnie o to mi chodzi.
Artur z miasta Neptuna: po co te nerwy?
20 cze 14:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
o kurdę ... wybaczcie ... ale za cholere bym się nie domyślił

oczywiście
granica lewostronna = ...
granica prawostronna = ...
if lewo = prawo ⇒ istnieje granica w puncie = .... ⇒ funkcja ciągła w tymże punkcie
20 cze 14:01