całki niewłaściwe
hulk: Obliczyc (o ile istnieja):
20 cze 13:22
Artur_z_miasta_Neptuna:
e
x+1 = e
x * e
1
20 cze 13:23
Grześ: mogę się założyć, że na dole jest e
2x +1, albo inna postać od tej
bo ta całka jest rozbiezna
20 cze 13:26
hulk: jest tak jak powyżej w przykładzie
20 cze 13:28
Artur_z_miasta_Neptuna:
znaczy sie w mianowniku jest e
x + 1

to robisz podstawienie
s+ e
x + 1
ds = e
x dx
| | ex | | ds | |
więc wyjściowa ∫ |
| dx = ∫ |
| = ln |s| = ln (ex + 1) |
| | ex + 1 | | s | |
20 cze 13:33
hulk: tak dokładnie jest w mianowniku ex+1
20 cze 13:34
hulk: tylko właśnie do czego będzie dążyć ta całka jak wstawie liczby
20 cze 13:35
Artur_z_miasta_Neptuna:
jak to do czego ... jest to całka rozbieżna i koniec
20 cze 13:36
hulk: jeszcze mam ostatnią całkę,
20 cze 13:50
Artur_z_miasta_Neptuna:
| 1 | | | | f'(x) | |
| dx = |
| dx = // |
| // = ln (ln x) |
| xlnx | | lnx | | f(x) | |
20 cze 13:51