matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
Soulja:
Witam, proszę o pomoc w rozwiązaniu takiej całeczki :
1
∫
dx
1−sinx
inną metodą niż uniwersalne podstawienie
20 cze 13:13
Artur_z_miasta_Neptuna:
x
na dobra sprawę innej metody niż 'uniwersalne podstawienie tg
' nie dostaniesz
2
20 cze 13:26
pigor:
... np. tak : pomnóż licznik i mianownik funkcji podcałkowej przez sprzężenie mianownika, czyli (1+sinx), to
1
1+sinx
1+sinx
∫
dx= ∫
dx= ∫
dx=
1−sinx
1−sin
2
x
cos
2
x
dx
sinx dx
= ∫
+∫
= a teraz prosto
cos
2
x
cos
2
x
1−sza całka elementarna , a 2−ga przez podstawienie np. cos
2
x=t, więc . ..
20 cze 13:48
Soulja:
dzięki
20 cze 19:52