równanie rekurencyjne
ksiądz: rozwiazać równanie rekurencyjne:
an=an−1+2an−2 a0=3 a1=3 n≥2 proszę o pomoc
20 cze 12:45
Eta:
an= 2n+1 +(−1)n
20 cze 13:48
ksiądz: Bo mi wyszło 2n − (−1)n +2*(2n−1−(1)n−1)
20 cze 14:27
Artur_z_miasta_Neptuna:
2n − (−1)n + 2*(2n−1 −(−1)n−1) = 2n − (−1)n + 2n +2*(−1)n =
= 2n (1+1) + (−1)n(−1 + 2) = 2*2n + (−1)n = 2n+1 + (−1)n
20 cze 14:32
Artur_z_miasta_Neptuna:
czyli wyszło TYLE samo ... tylko Ty nie uprościleś, a zostawiłeś w ogólnej (ze wzoru) postaci
20 cze 14:33
ksiądz: a no tak dzięki
20 cze 14:35