oblicz całkę
Sabina: Obliczyć całkę ∬S (x3−z)dydz + (y3−x)dzdx + (z3−y)dxdy,
gdzie powierzchnia S={(x,y,z)∊ℛ3: x2+y2+z2=1}, jest zorientowana na "zewnątrz".
Mógłyby mi ktoś pomóc w tym zadaniu i rozwiąć go krok po kroku, bo nie rozumie wogóle tego. Z
góry dzięki
20 cze 12:27
Artur_z_miasta_Neptuna:
wybacz ... ja nie pomogę ... bo nie pamiętam całek Green'a ... pamietam tylko, że procedura tak
bardzo upraszczała całkę, ze za dużo roboty tam nie zostawało
20 cze 12:30
gośc: Z tw. Ostrogradskiego Gaussa (analogicznie do tw. Greena, ale w 3 wymiarach):
| | δP | | δQ | | δR | |
∬S(Pdydz+Qdzdx+Rdxdy)=∫V( |
| + |
| + |
| )dxdydz
|
| | δx | | δy | | dz | |
P
x=3x
2
Q
y=3y
2
R
z=3r
2
Dostajesz całkę:
∫
V3(x
2+y
2+z
2)dxdydz po obszarze wewnątrz kuli x
2+y
2+z
2≤1
Najlepiej zamienic to na całkę po wsp. biegunowych, bo wtedy x
2+y
2+z
2=r
2
20 cze 14:38