Obliczyć całkę korzystając z tw. Greena
Sabina: Korzystając z tw. Greena obliczyć całkę ∫K (x+y−excosy)dx + (exsiny+x+2xy)dy
gdzie K={(x,y∊ℛ3): x2+y2=4, y≥0}, przy czym krzywa K jest zorientowana od punktu (2,0) do
(−2,0).
Mógłyby mi ktoś pomóc w tym zadaniu i rozwiąć go krok po kroku, bo nie rozumie wogóle tego. Z
góry dzięki
20 cze 12:24
gośc: Tw. Greena
| | ⊅Q | | ⊅P | |
∫K(Pdx+Qdy)=∬S( |
| − |
| )dxdy
|
| | ⊅x | | ⊅y | |
P=x+y−e
xcosy ⇒ P
y=1+e
xsiny
Q=e
xsiny+x+2xy ⇒Q
x=e
xsiny+1+2y
Q
x−P
y=2y
Dostałaś całkę po półkolu x
2+y
2≤4, y≥0:
∬2ydxdy
20 cze 14:13