planimetriaa
creativeee: wyznacz równanie opisujące zbiór punktów, których odległość od punktu A jest dwa razy
większa niż odległość od punktu B.
a)A(6,0) B(0,0)
b)A(0,4) B(0,−2)
c)A(0,−6) B(0,6)
20 cze 10:38
Andrzej: a)
Niech punkt M(x,y) będzie punktem spełniającym zadaną zależność.
odległości: |MA| = √(x − 6)2 + (y − 0)2
|MB| = √(x − 0)2 + (y − 0)2
|MA| = 2|MB|
√(x − 6)2 + y2 = 2√x2 + y2 obie strony do kwadratu
(x − 6)2 + y2 = 4(x2 + y2)
x2 − 12x + 36 + y2 = 4x2 + 4y2
3x2 + 3y2 +12x = 36 dzielę przez 3
x2 + y2 + 4x = 12 uzupełniam do wzoru (a+b)2
x2 + 4x +4 + y2 = 16 i zwijam w ten wzór
(x+2)2 + y2 = 16
szukanym zbiorem punktów jest okrąg o środku (−2,0) i promieniu 4
pozostałe analogicznie
20 cze 10:58
Mila: Wczoraj to samo rozwiązałam, autor nie sprawdził, wpisał nowy wątek.
20 cze 16:18