udowodnij nierówność
marika331: Witam!
Proszę o pomoc w zadaniu:
udowodnić, korzystając z dwumianu Newtona prawdziwość nierówności dla n≥2
(1+n)n≥5/2*nn−1/2*n(n−1)
próbuję rozwiązywać na różne sposoby, ale nic nie wychodzi:(
function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var
d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var
b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b
!==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>=
0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
20 cze 10:36
marika331:
20 cze 11:01
marika331: Proszę o pomoc w zadaniu:
udowodnić, korzystając z dwumianu Newtona prawdziwość nierówności dla n≥2
(1+n)n≥2.5nn−0.5[n(n−1)]
Próbuję rozwiązywać na różne sposoby, ale nic nie wychodzi:(
20 cze 11:03