romb
pauli: bok rombu = 4 a suma przekątnych = 10. oblicz pole i wysokość rombu
20 cze 10:19
Skipper:
przekątne w rombie dzielą się na połowy i przecinają pod kątem prostym ...
... i do boju −
20 cze 10:25
pauli: tyle wiem ale mi nie wychodzi
20 cze 10:37
Skipper: ... pisz ... sprawdzimy −
20 cze 10:46
Bogdan:
| | 1 | |
Pole rombu P = |
| *2x*2y = 2xy |
| | 2 | |
Z tw. Pitagorasa x
2 + y
2 = 16
2x + 2y = 10 ⇒ x + y = 5 /
2 ⇒ x
2 + 2xy + y
2 = 25 ⇒ 16 + P = 25 ⇒ P = 9
Długość wysokości wyznacz sam.
20 cze 10:50
pauli: dzieki
20 cze 11:03