oo
ICSP: Trivial jesteś może?
20 cze 03:23
Trivial: Hej hej
20 cze 16:34
ICSP: | | | |
możesz mi podpowiedzieć jak zapisać w javie | |
| | |
Zapewne trzeba to jakoś przekształcić ale niestety nie wiem jak
20 cze 16:52
Trivial: napisz funkcję, która liczy silnię i skorzystaj z tego wzoru z silniami.
20 cze 16:54
ICSP: debil ze mnie
20 cze 16:55
Trivial: możesz też skorzystać z definicji rekurencyjnej.
20 cze 16:56
ICSP: TO może jeszcze takie pytanie :
Jak piszę program i chce aby był on wyświetlany w okienku a nie w konsoli podczas uruchamiania
przez wiersz polecenia to czy mogę zmienić wygląd okienka na inny?
20 cze 17:01
Trivial: mówisz o bibliotece swing?
20 cze 17:02
ICSP: tak
20 cze 17:03
20 cze 17:04
Trivial:
Można zmienić, np tak:
try {
String name = UIManager.getSystemLookAndFeelClassName();
UIManager.setLookAndFeel(name);
} catch(Exception e) {
System.out.println(e);
}
20 cze 17:09
Trivial: To ustawi domyślny wygląd systemowy, a nie ten metaliczny javy.
20 cze 17:10
ICSP: dzięki

Posiedzę nad tym i najwyżej jeszcze jutro zadam kilka pytań
20 cze 17:12
Trivial: A co tam piszesz?
20 cze 17:12
ICSP: nie powiem bo wyśmiejesz xD
20 cze 17:13
Trivial: Powiedz...
20 cze 17:14
ICSP: masz :
import javax.swing.*;
public class Układ3{
public static void main (String[] arg){
double a;
double b;
double c;
double d;
double e;
double f;
double w1;
double w2;
double w3;
JOptionPane.showMessageDialog(null, "Program rozwiazuje układ równań w postaci:\nax +
by = c\ndx + ey = f\n oraz podaje rozwiązania jeśli istnieją");
a=Double.parseDouble(JOptionPane.showInputDialog(null,"podaj a"));
b=Double.parseDouble(JOptionPane.showInputDialog(null,"podaj b"));
c=Double.parseDouble(JOptionPane.showInputDialog(null,"podaj c"));
d=Double.parseDouble(JOptionPane.showInputDialog(null,"podaj d"));
e=Double.parseDouble(JOptionPane.showInputDialog(null,"podaj e"));
f=Double.parseDouble(JOptionPane.showInputDialog(null,"podaj f"));
w1=a*e−b*d;
w2=c*e−f*b;
w3=a*f−d*c;
if (w1!=0){
JOptionPane.showMessageDialog(null,"Rozwiązaniem układu jest:\nx = " +(w2/w1) +
"\n y = " + (w3/w1));
} else if ((w2==0)&&(w3==0)){
JOptionPane.showMessageDialog(null,"Układ nieoznaczony");
} else {
JOptionPane.showMessageDialog(null,"Układ sprzeczny");
}
}
}
20 cze 17:14
ICSP: teraz już wiesz co piszę
20 cze 17:15
Trivial: o.o
ICSP, widzę że to jest zaawansowane kopiuj−wklej.
20 cze 17:17
ICSP: to może ty się swoimi pochwalisz
20 cze 17:19
Trivial: może nie.

Mogę najwyżej Ci pomóc z tym. Dzisiaj mam już cały dzień wolny.
20 cze 17:23
Trivial: jutro może być gorzej...
20 cze 17:23
ICSP: Nie dziś nie

Egzamin mam dopiero w piątek więc mam jeszcze dużo czasu
20 cze 17:24
Trivial: Ale jeśli miałbym Ci coś polecić, to zrób jedno okienko gdzie wpisuje się wszystko, a nie 20
okienek, które wyskakują.
20 cze 17:27
ICSP: nie umiem
20 cze 17:30