łukasz: Pan Grzegorz codziennie dojeżdża do pracy samochodem z prędkością 50 km/h. Pewnego dnia
zaspał i wyjechał później niż zwykle. W połowie drogi zorientował się, że nie zdąży na
czas i zwiększył prędkość o 10km/h, dzięki czemu nie spóźnił się do pracy. Z jaką
średnią prędkością jechał Grzegorz?
25 maj 07:59
FRYZOMANIAK: α- długość trasy
50 km/h. -prędkość jazdy Pana Grzegorza w normalny dzień
Dzień zaspania:
0,5α-50 km/h.
0,5α-50 km/h.+10 km/h.=60km/h.
Śr. prędkość-50 km/h.+60 km/h.=90 km/h.
90 km/h. :2=55 km/h.
Odp.-Średnia prędkość jazdy Pana Grzegorza w dniu zaspania wynosiła 55 km/h.
27 maj 19:47