Twierdzenie cosinusów...
nati: 1) W trójkącie równoramiennym ABC miara kąta przy podstawie jest równa 30o, a suma wysokości i
długości ramienia trójkąta wynosi 16cm. Oblicz pole tego trójkąta.
2) Wykaż, że jeśli w trójkącie o kątach α, β, γ zachodzi związek sinα / 2sinβ = cosγ, to
trójkąt jest równoramienny.
18 cze 23:42
sushi_ gg6397228:
a) sin α= ...
h+b=16 (h−wysokosc, b−ramie)
układ równan i po sprawie
18 cze 23:48
Basia:
ad.b
α = 180 − (β+γ)
sinα = sin[180 − (β+γ)] = sin(β+γ) = sinβ*cosγ + sinγ*cosβ
czyli mamy
| sinβ*cosγ + sinγ*cosβ | |
| = cosγ |
| 2sinβ | |
sinβ*cosγ + sinγ*cosβ = 2sinβ*cosγ
sinγ*cosβ = sinβ*cosγ
sinγ*cosβ − sinβ*cosγ = 0
sin(γ−β) = 0 ⇔ γ−β = 0 ⇔ y = β
c.b.d.u.
18 cze 23:58
Bogdan:

1) Można skorzystać z własności trójkąta prostokątnego, którego miary kątów ostrych są równe
30
o i 60
o..
x + 2x = 16 ⇒ x = ...
Pole P = x*x
√3 = ...
19 cze 00:08