całka
Kwachu: | | x | |
∫ |
| dx=∫x * cos2 x dx= x sin2 (x) −∫sin2 x dx= x sin2 (x) + cos2 (x) + C ? |
| | sin2 x | |
18 cze 23:32
Basia:
przez części
u = x u' = 1
| | sinx | |
J = −x*tgx + ∫tgx dx = −x*tgx + ∫ |
| dx |
| | cosx | |
i podstawienie t=cosx
18 cze 23:39
Kwachu:
sin2 x + cos2 x =1
sin2 x = 1 − cos2 x rzeczywiście zrobiłem błąd.
18 cze 23:42
Basia:
tfu................
ctgx tam ma być; nie tangens
| | cosx | |
J = −x*ctgx + ∫ctgx dx = −x*ctgx + ∫ |
| dx |
| | sinx | |
i podstawienie t = sinx
18 cze 23:44
Kwachu: a teraz dobrze?
| | 1 | |
∫x * |
| dx= −x*ctg(x) −∫−ctg(x) dx= −x*ctg(x) + ln(sin(x)) ? |
| | sin2 x | |
18 cze 23:49
Basia: dobrze; +C
18 cze 23:59
Mila: Dobrze.
Napisz liczbę logarytmowaną w wartości bewzględnej ln|sinx| i dodaj C
19 cze 00:00
Kwachu: dzieki za to u góry
0∫
1 ln(x+1) *
∫ln(x+1)= tln(t) − t +c= (x+1)ln(x+1) −x +c
*=F(1) − F(0)= 2ln2 − ln1 +C= 2ln2 +C?
19 cze 00:07
:
nieoznaczona dobrze
oznaczona źle
= (1+1)ln(1+1) − 1 − [ (0+1)ln(0+1) − 0] =
2ln2 − 1 − 1*ln1 = −1+2ln2 − 1*0 = −1+2ln2
19 cze 00:11
Basia: to byłam ja; nick mi "zeżarło"
19 cze 00:12
Kwachu: w oznaczonej nie zapisujemy C? bo tą "niebieską" jedynkę myślałem że mogę wtedy dorzucić do
całego Const.
19 cze 00:14
Basia:
F(x) = G(x)+C
F(b) − F(a) = G(b)+C − G(a)c = G(b) − G(a)
constans się redukuje; czyli w oznaczonej w ogóle go nie piszemy
a ta niebieska 1 to nie constans to wartość x; tego nie można mieszać
19 cze 00:18
Kwachu: dzięki. nie byłem właśnie pewien, czy to C mogę zapisać czy nie. z tym wciskaniem do C chodziło
mi o to, że jak mamy C=C
1 to C−1=C
2 gdzie w dalszym ciągu stała to stała. widocznie gdzieś
pomieszałem sobie coś w głowie
19 cze 00:20
Basia:
gdybyś miał F(x) = G(x) + C1+C2
to masz prawo napisać F(x) = G(x)+C
ale w całce oznaczonej już podstawiasz wartości graniczne pod zmienne
to już są "inne" liczby
a w ogóle w całce oznaczonej nie ma constans
z definicji Riemana całka oznaczona to pole obszaru (lub −pole)
no a pole to pole, jak ma 10[j] to ma 10 a nie 10+C
19 cze 00:33
Kwachu: dzieki wielkie. ach jak ty wiedzy posiadasz mnóstwo
19 cze 00:38
Basia: tylko Ci się tak wydaje..............
19 cze 00:44
Kwachu: doczepię się już do siebie
19 cze 01:06
19 cze 01:12
Kwachu: a dlaczego e * ln(e) = e?
19 cze 01:13
Kwachu: dobra nie zauważyłem tego, że napisałaś lne=1
19 cze 01:13
Basia:
bo lne = 1
19 cze 01:14