kaliuman: Ojciec podzielił ziemię dla trzech synów. Pierwszemu dał 1/3 majątku i 1 ha, drugiemu 3/7
reszty i 1 ha, a trzeciemu 2/3 tego co zostało i dodał ostatni hektar. Ile hektarów
ziemi otrzymał każdy z synów i jak wielki był majątek?
25 maj 07:45
chester: x - cały majątek
dla 1 syna - 1/3x + 1
dla 2 syna - 3/7 * (x-(1/3x+1)) + 1 = 3/7 * (2/3x-1)+1 = 2/7x-3/7+1=2/7x+4/7
dla 3 syna - 2/3 * (x-(1/3x + 1)-(3/7 * (x-(1/3x+1)) + 1)) + 1= 2/3*(2/3x-1-(3/7 *
(2/3x-1) + 1)) + 1= 2/3*(2/3x-1-(2/7x-3/7+1))+1=2/3*(2/3x-1-2/7x-4/7)+1 = 2/3*(8/21x-1
4/7)+1 = 16/63x-1 1/21
(1/3x + 1) + (2/7x+4/7) + (16/63x-1 1/21) = x
1/3x+1+2/7x+4/7+16/63x-1 1/21=x
21/63x+18/63x+16/63x+11/21=x
55/63x-x=-11/21
-8/63x=-11/21
x=33/8
x=4,125
Nie wiem czy sie gdzieś nie pomyliłem, ale jeśli nie, to wychodzi na to, że:
1 syn dostał 2,375 ha,
2 syn dostał 1,75 ha,
3 syn nic nie dostał
Wielkość całego majątku to 4,125 ha.
25 maj 17:40
koks: Coś nie poszło, bo 3 syn nie mógł niczego nie dostać.
25 sty 00:26
ICSP: Ale odświeżyłeś
25 sty 00:28